![](/media/lib/156/n-mieso-7fadc9fe9bec853cd0096859ce3a9f58.jpg)
Czerwone niekoniecznie zdrowe
8 kwietnia 2013, 18:30Spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa może prowadzić do chorób serca, mimo iż zawiera ono mało tłuszczu i cholesterolu. Specjaliści dowiedli, że odpowiedzialne za chorobę są bakterie z przewodu pokarmowego zmieniające jeden ze składników czerwonego mięsa w związek, który przyspiesza odkładanie się blaszek miażdżycowych w arteriach.
![](/media/lib/156/n-karly-c0882af083d0990df8e2abdf9c6a2004.jpg)
Teoria względności w gwiezdnej praktyce
5 kwietnia 2013, 10:48Teleskop kosmiczny Keplera zarejestrował zaginanie światła jednej gwiazdy przez drugą w układzie gwiazd podwójnych. To jedna z pierwszych tego typu obserwacji w historii. Teleskop zauważył, jak światło czerwonego karła jest zaginane przez białego karła
![](/media/lib/156/n-kalamarnica-93ef9a296f353a8e04d4b71f398d4898.jpg)
Implant jak dziób kałamarnicy
4 kwietnia 2013, 13:29Chcąc zwiększyć bezpieczeństwo i wygodę stosowania twardych urządzeń medycznych, np. sond, które często przechodzą przez tkanki miękkie, amerykańscy naukowcy skorzystali z nietypowego wzoru - dzioba kałamarnicy. Struktura ta ma charakterystyczną budowę: jej czubek jest twardszy od ludzkiego zęba, a konsystencja postawy przypomina galaretę.
![](/media/lib/155/n-kahnikamanda-f88409fbe6acc4fd2c2f1839496f6d42.jpg)
Mikroendoskop zrewolucjonizuje obrazowanie medyczne
26 marca 2013, 11:01Mikroendoskop to najnowsze dzieło naukowców z Uniwersytetu Stanforda. Urządzenie może zrewolucjonizować diagnostykę obrazową. Składa się ono bowiem z pojedynczego włókna światłowodu, jest więc niezwykle cienkie, a przy tym zapewnia czterokrotnie lepszą rozdzielczość niż obecnie stosowane endoskopy
![](/media/lib/92/n-szpital-b16032e661dcc24cbd4031d36d104234.jpg)
Kobiety i mężczyźni chorują inaczej
25 marca 2013, 13:02Giovannella Baggio ze Szpitala Uniwersytetu w Padwie ujawniła różnice międzypłciowe dotyczące objawów, czasowania czy ryzyka zawału serca, raka jelita grubego, pierwotnej marskości żółciowej wątroby i osteoporozy.
![](/media/lib/122/n-wieloryb-biskajski-poludniowy-a5838e6954dff811170ed5366e18df6d.jpg)
Pierwszy taki szkielet
20 marca 2013, 09:47Po raz pierwszy w historii na dnie oceanu w pobliżu Antarktydy udało się odkryć szkielet wieloryba. Badania obiektu znajdującego się około 1,5 kilometra pod powierzchnią wody rzucają światło na działanie łańcucha pokarmowego i obieg substancji odżywczych w oceanach
![](/media/lib/153/n-galaktykialma-f5d3995d10271602d3f2f9ded6910e22.jpg)
Galaktyki ewoluowały szybciej niż sądzono
14 marca 2013, 06:02Niektóre z najjaśniejszych galaktyk we wszechświecie wyewoluowały wcześniej niż dotychczas sądzono. Jest ich też więcej niż przypuszczano. Tak wynika z najnowszych pomiarów wykonanych przez astronomów z University of Arizona, którzy wykorzytali właśnie uruchomione pełną parą obserwatorium ALMA
![](/media/lib/153/n-alma-ceefe279a0afb02c108108e5162e1423.jpg)
ALMA ruszyła pełną parą
13 marca 2013, 12:01Dzisiaj z pełną mocą rozpoczyna pracę Atacama Large Milimeter-submilimeter Array (ALMA), największy na świecie projekt astronomiczny. Został on uruchomiony w drugiej połowie 2011 roku, a teraz będzie miał okazję w pełni pokazać, na co go stać
![](/media/lib/153/n-image-1-605a602e69f0d6e233e8fe5678bd474f.jpg)
Neandertalczykom zaszkodziły duże oczy i masa ciała?
13 marca 2013, 11:14Choć mózgi neandertalczyka i człowieka współczesnego (Homo sapiens) miały podobną wielkość, najnowsza analiza danych kopalnych wskazała na znaczące różnice w budowie. Ujawniono, że mózg tego pierwszego skupiał się na widzeniu i ruchu, przez co mniej obszarów można było przeznaczyć pod wyższe funkcje poznawcze, a to one są w końcu podstawą tworzenia dużych grup społecznych.
![](/media/lib/153/n-krowie-odchody-a8b94455dd66e38cdb12f0341706e3db.jpg)
Odświeżacz powietrza z krowiego łajna
12 marca 2013, 18:07Prezentując swój odświeżacz powietrza z krowiego łajna, Dwi Nailul Izzah i Rintya Aprianti Miki, 2 indonezyjskie licealistki, musiały zrobić piorunujące wrażenie na jury Science Project Olympiad. Choć trudno w to uwierzyć, ma on ponoć przyjemną ziołową woń.